Tenniskids

De KNLTB organiseert voor alle verenigingen in Nederland de tenniscompetitie. Iedereen kan op zijn eigen niveau deelnemen aan deze competitie. De Technische Commissie van de vereniging regelt de competitie voor de leden. De jongste jeugd (t/m 10 jaar) speelt volgens het Tenniskids principe, de Worldtour genoemd. Zij spelen op 9 zondagen per jaar veel korte partijtjes tegen kinderen van hun niveau. Een aantal keren zal dit zijn bij hun eigen vereniging en een aantal keren gaan ze op bezoek bij een andere vereniging. Ze gaan als groep naar deze dagen toe. De oudere Tenniskids, t/m 12 jaar spelen op woensdagmiddag. De Tennisjunioren ( t/m 17 jaar) spelen in een team van 4 à 5 kinderen. Er zijn 6 wedstrijddagen, meestal op zondag maar kan ook op vrijdag. Deze kinderen spelen volwaardige wedstrijden.

Wat is tenniskids eigenlijk?

Rood, oranje en groen
Tenniskids is geheel afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen. Daardoor leren ze het spel razendsnel spelen. Drie kleuren brengen hun vooruitgang in kaart: rood, oranje en groen. Bij iedere kleur horen andere leeftijden, baangroottes en balsoorten.

2017 BROG indeling KNLTB

Rood
In deze eerste fase maken kinderen t/m 7 jaar kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Kinderen van 8 en 9 jaar mogen kiezen of ze in rood of oranje willen spelen. Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen korte wedstrijden. Er wordt gespeeld met een zachte rode bal op een minibaan (6×12 meter). Het racket is tussen de 43 en 56 cm.

tenniskids roodOranje
In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen (8 t/m 11 jaar) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een gele tennisbal). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden worden steeds langer.

tenniskids oranje Groen
Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 10-11-12 jaar. Kinderen in deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. Er wordt gespeeld met een langzame groene bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 68 cm lang is.

tenniskids groen

Geel
Na groen zijn kinderen helemaal klaar om op een hele baan te tennissen met de bekende gele bal. Ze beheersen de juiste techniek om op een heel veld rally’s te spelen.

Spelregels
Veel regels bij de Tenniskidswedstrijden zijn hetzelfde als bij het ‘gelebaltennis’. Zo mag je twee keer serveren tijdens een servicebeurt,  je mag ook onderhands serveren (rechtstreeks uit de hand, zonder stuit), de bal mag in de rally maar één keer stuiten en moet binnen de lijnen geslagen worden.

Ook alle regels over sportief gedrag zijn hetzelfde, dus schelden, met je racket gooien of je tegenstander expres afleiden, mag niet. Maar dat spreekt eigenlijk voor zich.

De uitzonderingen zitten vooral in de telling. Hier staan ze op een rij:

 • Bij rood bestaat de wedstrijd uit één tiebreak tot de 7. Wie het eerste 7 punten heeft, heeft gewonnen (7-6 is einde partij).
 • Bij rood geldt de enkelspelzijlijn als servicelijn, in de rally geldt de dubbelspelzijlijn als achterlijn.
 • Bij rood speel je nog geen dubbels.
 • Bij oranje speel je om twee gewonnen tiebreaks tot 7 punten. Je kunt alleen een tiebreak winnen met 2 punten verschil; bij 7-6 speel je dus door.
 • Bij rood serveer je om de beurt.
 • Bij oranje begin je met één servicebeurt. Daarna heeft je tegenstander twee servicebeurten. Vervolgens serveer je om de beurt twee keer.
 • Bij groen speel je 2 sets om 4 gewonnen games (bijvoorbeeld 4-2 of 5-3).
 • Bij 4-4 in de set speel je een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten).
 • Als het 1-1 in sets staat, speel je een beslissende tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten).
 • Bij groen geldt het Beslissend Punt Systeem: bij 40-40 levert het winnende punt de game op.
 • Tot slot nog een groot verschil met het gele bal tennis bij rood, oranje en groen spelen de jongens en meisjes gewoon door en tegen elkaar.

Klik HIER om te zien waar tenniskids allemaal wordt aangeboden.