Benodigdheden

Een paar goede sportschoenen voor binnensport (indoorschoenen).

Het is niet toegestaan om de squashbaan op te gaan op sportschoenen met zwarte zolen. Het vele wenden, keren en afremmen levert lelijke zwarte strepen op de vloer op. Er zijn speciale squashschoenen te koop maar elke schoen die een vergelijkbare zool heeft als op de foto is geschikt. De zool moet van stroef rubber zijn om uitglijden te voorkómen en een draaipunt hebben in de buurt van de teenbal. De zool mag niet te hoog zijn omdat je anders gaat zwikken.

Een squashracket

Kom je eerst een keertje meedoen om te kijken of squash wel wat voor je is, dan mag je spelen met een leenracket van de club. Wil je zelf een racket kopen, dan volgen hier een paar tips waar je op kunt letten.

Aluminium rackets

Deze rackets zijn sterk en stug en kosten ongeveer € 35,–. Het voordeel van dit materiaal is dat het racket niet zo gauw breekt wanneer je er per ongeluk mee tegen de muur of glaswand slaat. Het nadeel van deze rackets is dat ze zwaar zijn en dat het je dus meer energie kost om een slag te maken.

Kunststof rackets

Deze rackets zijn gemaakt van een mix van vooral kunststofmaterialen en zijn te koop vanaf ongeveer € 60,–. Gebruikt worden onder anderen polyester, grafiet, boron (taai) en titanium. De rackets zijn licht van gewicht, het kost je dus minder energie om een slag te maken. Ze zijn wel breekbaarder dan de aluminium rackets. Ben je een speler die regelmatig hard met het racket tegen de zijmuur of glaswand slaat, maar wil je toch met een licht racket spelen, vraag dan in de winkel om het kunststofracket dat het best bestand is tegen zulke stootjes.

Gewichtsverdeling van het racket

Twee rackets die even zwaar zijn, kunnen toch een andere gewichtsverdeling hebben. Met een racket dat wat zwaarder is in de top krijg je meer zweepslageffect. Het racket zal bovendien niet zo gauw in je hand gaan draaien op het moment van slaan. Elk voordeel heeft natuurlijk ook z’n nadeel. Met een “top” zwaar racket heb je weer minder controle over de bal. Rackets met een druppelvormig hoofd zijn meestal minder zwaar in de top. Zij zijn voorzien van een lange snaar. De sweet spot (ideale deel van de snaren om de bal te raken) zit bij deze rackets hoog. Dit vergemakkelijkt het op de juiste manier raken van een bal die vlak langs de zijmuur komt. Het nadeel van dit racket is dat het wat makkelijker in je hand gaat draaien tijdens het slaan.

Bespanning

Met een wat slappere bespanning kan meer snelheid aan de bal worden gegeven dan met een strakke bespanning (dit geldt specifiek voor squash). Het trampoline effect is namelijk groter naarmate de bespanning slapper is. Omdat het balcontact met een slappere bespanning langer duurt, heb je ook meer balgevoel. Elk racket heeft een bijbehorende “ideale” bespanningsterkte. Dit is bij een goede sportwinkel bekend. Als je dus een kapotte snaar moet laten vervangen, vraag dan om een bespanning die er origineel inzat.

Conclusie

Het kiezen van het juiste racket is een kwestie van weten wat voor soort speler je bent, maar ook een kwestie van uitproberen. Onder de gevorderde squashers bevinden zich de zogenaamde “racket-freaks” die van alle merken wel het één en ander uitgeprobeerd hebben en blijven doorgaan met het uitproberen van nieuwe producten. Er zijn ook gevorderde spelers die al járen en met veel succes met hetzelfde racket spelen. Je kunt een racket dus zo belangrijk maken als je zelf wilt. Het hangt er ook helemaal vanaf hoeveel geld jij of je ouders er aan willen besteden.

Sportkleding

Ook al is het buiten koud, van squashen kun je het behoorlijk warm krijgen. Wij bevelen aan om te spelen in een korte broek en een T-shirt.

Veiligheidsbril

Eén van de meest kwetsbare plekken van het lichaam bij squash zijn de ogen. De Nederlandse squashbond heeft daarom de beschermende squashbril verplicht gesteld aan alle jeugdleden die deelnemen aan landelijke toernooien.